Alles over zitplaatsen

Hoewel iedere piloot de basics kent, willen we informatie geven (ook voor niet-piloten) over de zitplaatsen in een helikopter. Voorop staat uiteraard dat de configuratie per type kist verschillend is. Maar de basis wordt gevormd door de vliegpositie, deze is uiteraard voorin het toestel. Afhankelijk van het type kan deze zich aan de rechter- of linkerkant bevinden. Bij grotere typen helikopters is er tevens een zitplaats voor de copiloot.

De meeste helikopters die worden ingezet voor het vervoer van passagiers hebben naast de piloot een passagiersplaats en achterin een achterbank. De meer luxe en/of grotere helikopters voor het vervoer van passagiers hebben meerdere rijen zitplaatsen achterin. Bovendien is de zitpositie naast piloot dan meestal voor de copiloot.

Omdat het vervoer per helikopter over het algemeen als een luxe wordt beschouwd, zijn de zitplaatsen comfortabel uitgevoerd. Volgens wettelijke verplichtingen heeft iedere zitplaats minimaal een vierpuntsgordel die met één beweging moet kunnen worden losgemaakt. Tijdens de gehele vlucht zal deze gedragen moeten worden.

Omdat de verdeling van het gewicht het vliegen beïnvloedt, heeft de piloot altijd zeggenschap over wie waar mag zitten. Dit kan betekenen dat er gevraagd wordt naar uw gewicht. Dit is nodig voor de piloot om te zorgen voor een goede vliegbalans.